Diákjaink az I. Kárpátaljai Közéleti Akadémián

2018. április 6. és június 20. között kárpátaljai vonatkozásban első alkalommal került megrendezésre az I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia. A programsorozat a Robert Schuman Intézet (RSI), Bocskor Andrea Európai Parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének köszönhetően valósult meg. Az eseménysorozat információ- és tapasztalatszerzésre adott lehetőséget olyan kárpátaljai fiatal politikusok és társadalmilag aktív fiatalok számára, akik elhivatottak az Európai Uniós ügyek iránt, szeretnék a kárpátaljai magyar közösséget közelebb hozni az Unióhoz valamint azokat a lehetőségeket kiaknázni melyek mentén a közösség a legjobban tudja magát pozícionálni Brüsszelben, valamint az EU-s intézményekben. A program első, bevezető része Kárpátalján, a második Budapesten, a harmadik, befejező rész pedig tanulmányúttal zárult Brüsszelben.

A Közéleti Akadémián részt vettek az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének „nemzetközi kapcsolatok” szakos diákjai is: Bence Vivien 4. évfolyamos és Horvát Kinga 5. évfolyamos hallgatók.

  „Kárpátaljai fiatalként mindig is fontosnak tartottam minden kínálkozó lehetőséget megragadni és magamévá tenni. Lehetőségeimhez mérten elérni azt a szakmai fejlődést mellyel a jövőben támogatni és segíteni tudom a Kárpátaljai fiatálságot. A KMKSZ ISZ által meghirdetett „I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia” azonnal felkeltette az érdeklődésemet, úgy éreztem a program témaköre a szakmámmal kapcsolatos. A közösségi és társadalmi tevékenység mindig is közel állt hozzám. Miután beküldtem a jelentkezésemet izgatottan vártam, hogy vajon meg fogok felelni az akadémia követelményeinek, de most már büszkén mondom a válasz pozitív volt.

  A program három állomást foglalt magába Beregszász – Budapest – Brüsszel. Áprilisban elkezdődött az „I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia” első képzése. A képzés egy hétvégén át tartott, ahol megismerkedhettünk a helyi vezetőséggel, akik megosztották velünk az évek során megszerzett tapasztalataikat. Közösen megvitathattunk Kárpátalja aktuális politikai helyzetét. Éreztem,hogy azonos gondolkodású emberek találkoztak egy helyen, akik képesek és hajlandóak tenni a Kárpátaljai magyar fiatalság jövőjéért. Május végén, Budapesten folyatódott az akadémia, ahol európai uniós intézmények működéséről, diplomácia, biztonságpolitikai, nemzetközi és magyarországi civil szervezetek mindennapjairól szerezhettünk átfogó ismereteket. Betekintést kaptunk a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, valamint az Országgyűlés munkájába. Beregszászt és Budapestet követően Brüsszelben zárult az I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia képzése. A brüsszeli tanulmányút során lehetőségük nyílt betekinteni az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai. Mindenhól kedves fogadtatásban részesültünk előadóink szakmai tudásukhoz híven próbálták megválaszolni kérdéseinket.

  Büszkeséggel tölt el, hogy az elsők között vehettem rész egy ilyen színvonalas programsorozaton. Most már biztos vagyok benne, hogy vannak olyan fiatalok, akik készek tenni egy jobb Kárpátaljáért és én is köztük vagyok. Szeptemberben indul a következő közéleti akadémia. Szeretném minden kárpátaljai fiatal érdeklődését felkelteni és a jelentkezésre buzdítani, hisz Kárpátalja jövője a mi kezünkben van.

  Köszönettel tartozom a program szervezőinek: a KMKSZ Ifjúsági szervezetének, a Robert Schuman Intézetnek és Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselőnek. További sikeres munkát kívánok a KMKSZ Ifjúsági szervezetének.” – összegezte Bence Vivien, a program egyik résztvevője.

Forrás: Bence Vivien, UMOTI

Kedvelés és feliratkozás: