Diplomaosztó ünnepség az Ungvári Nemzeti Egyetemen

Gaudeamus igiturt énekelve búcsúztak az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének (UMOTI) végzős diákjai.

A tizedik éve működő kar két szakának diplomaosztójára kedden, február 20-án került sor az egyetem Zanykovecka utcai épületének nagytermében. Nappali és levelező tagozatos magyar nyelv és irodalom, illetve történelem szakos végzősök vehették át a magiszteri diplomájukat. Közöttük volt kollégánk, Jenei Viktória is, aki második diplomáját szerezte meg. Gratulálunk!

Az ukrán és a magyar himnuszok elhangzása után Imre Gyula, az UMOTI igazgatóhelyettese bemutatta a vendégeket. Lengyel Miroszlava, a politikai tudományok doktora, az UNE rektorhelyettese köszöntőjében emlékeztette a végzősöket, hogy az utolsó előadással nem ért véget számukra a tanulás, mert a változó világban egész életük során képezniük kell majd magukat. „Aki tanár lesz, az legyen nagyszerű pedagógus, aki tudós, az legyen objektív, azt tanulmányozza, ami valóban megtörtént, ha valaki újságíróként fog dolgozni, ne tagadja meg a szakma értékeit” – mondta útravalóul.

Majd fényképes összeállítás kockái peregtek a nap főszereplőiről, a lediplomázott diákokról.

Dr. Spenik Sándor, az intézet dékánja köszönőoklevelet nyújtott át Béres Attilának, a Szent Gellért Ungvári Katolikus Kollégium vezetőjének a diákok támogatásáért, majd elmondta, hogy a diplomaosztó a legnehezebb esemény számára, amely egyrészt örömteli, amikor az ötéves munka eredményét látják, de ugyanakkor szomorú is, mert búcsúzni kell a diákoktól.

– Az egyetemi évek alatt rengeteg jó dolog történt önökkel, sokat tanultak, buliztak, utaztak, jó barátokat szereztek, akik életük végéig elkísérik majd, na és persze, sok kemény vizsgán vannak túl – emelte ki a dékán, majd elmondta, reméli, hogy sikerült jó embereket nevelni a diákokból, akik megállják a helyüket, és jó szakemberek lesznek.

A meghívott vendégek közül Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja a lediplomázott hallgatókhoz szólva kiemelte, bár nem volt könnyű az út, amit eddig megtettek, az igazi kitartásra ezután lesz szükség azon az úton, amit választanak maguknak.

– Gratulálok a bátorságukért, mert ma, amikor felhők gyülekeznek Kárpátalja magyar közösségei fölött, önök vállalják magyarságukat, nyelvüket, kultúrájukat, identitásukat – mondta a diplomata, és ehhez sikereket kívánt a végzősöknek hazájuk, nemzetük és önmaguk javára.

Útravaló gondolataiban Rezes József, a megyei nemzetiségi és vallásügyi főosztály vezetője az egyik elhangzott dalra utalva kiemelte:

– Egy vérből valók vagyunk, ezért azt kívánom, legyenek szerencsések az életben, legyenek büszkék magyarságunkra, és elsősorban önmaguknak próbáljanak megfelelni. A kezünkben van a fegyver, a magyar történelem, a magyar nyelv ismerete, művelése. Adják tovább, mert szükség van rá ahhoz, hogy megmaradjunk itt, Kárpátalján!

Dr. Zékány Krisztina, a magyar nyelv és irodalom tanszék vezetője egy Ady-idézettel nyitotta köszöntőjét, amely a nap mottója is lehetne:

– „Nem kívánom senkitől, hogy csodás dolgot tegyen, de joggal elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen” – mondta a tanszékvezető, majd arra kérte a diákságot maguk mögött hagyókat, hogy higgyenek önmagukban, és ne feledkezzenek meg arról, honnan indultak. Végül Kalkuttai Teréz anya által megfogalmazott életbölcsességeket osztott meg a jelenlévőkkel.

A kurátoraik nevében Hulpa Diána, a magyar filológiai tanszék docense búcsúzott. A végzősök közül Simon Rita történelem és Gorzó Katalin magyar nyelv és irodalom szakos hallgató mondott köszönetet.

Zubánics László, az UMOTI dékánhelyettese felolvasta az egyetem rektorának rendeletét, majd a 13 levelező (7 filológus, 6 történész) és a 12 nappali tagozatos (5 filológus, 7 történész) végzős diák felvonult a színpadra az Örökségünk című dal kíséretében. A magiszter szintű diplomákat Miroszlava Lengyel rektorhelyettes és dr. Spenik Sándor dékán adta át.

Az ünnepségre a diákok és a tanárok mellett eljöttek a szülők, a barátok is. A hangulatot a Rapszódia hangszeres együttes, a Népművészet-díjas Rózsa népdalegyüttes, a téglási kultúrház Csalogány asszonykórusa, a Pergettyű citerazenekar, az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola Csüllő táncegyüttesének produkciója emelte. A rendezvény a hagyományos sapkafeldobással és fotózással ért véget.

Forrás: Rehó Viktória, karpataljalap.net

Kedvelés és feliratkozás: