Rendhagyó óra a magyar karon

Hétfőn Kárpátaljára látogatott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Ungvári programja keretében előadást tartott az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karán.

Az államtitkár az előadás előtt járt az egyetem azon részlegén, melyet magyarországi támogatásokból újítottak és szereltek fel. A rendezvényen dr. Spenik Sándor, a magyar kar dékánja köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót az államtitkárnak, aki a rendhagyó órán Európa, Magyarország és főként Ukrajna helyzetét és politikai szerepét vázolta a jelentős létszámú tanárokból és diákokból álló hallgatóságnak. Beszéde elején kiemelte, az utóbbi években Ukrajna a középpontba került a világpolitika színpadán. Kitért a nagyhatalmak válságaira, és azok okaira; többször hangsúlyozta: a Nyugat nem teljesíti kötelezettségeit Ukrajnával szemben.  Ezt véleménye szerint a nyugati hatalmak hanyatlásával és a politikai elitnek a valóságtól való elszakadásával lehet magyarázni.

Miután rámutatott Ukrajna belső nehézségeire, megjegyezte: az ország csak magára számíthat, nem szabad hagynia, hogy saját boldogulását a külföldi segítségtől tegye függővé. Mindemellett Magyarország lehetőségeihez mérten segíti és segíteni is fogja. Ezzel a fordulattal rá is tért Kárpátalja helyzetére, azokra a támogatásokra, amelyeket eddig nyújtottak, illetve a jövőben terveznek. Beszédében nyomatékosította: eddig csupán tíz százalékát használták fel az erre szánt összegnek, tehát számos lehetőség nyílik a kárpátaljaiak számára az elkövetkezőkben. Tízszer ennyi támogatásra számíthatunk, a gazdaságfejlesztés csak a kezdet volt.  Ha csodát nem is, de jelentős életszínvonalbeli növekedést várhatnak belátható időn, tehát egy-két éven belül – ígérte, majd hozzátette – : Magyarország egy erős szomszédban érdekelt.

A tömör helyzetelemzés végén a diákok kérdéseket tettek fel az államtitkárnak a témával kapcsolatban. A politikus az előadás végeztével Beregszászra utazott az eddig kiutalt támogatások szerződéseinek az aláírására.

Forrás: Simon Rita, http://kiszo.hhrf.org/

Kedvelés és feliratkozás:

Leave a Reply