Rólunk az ENSZ-ben

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 9. Kisebbségügyi Fórumára 2016 november végén került sor Genfben, melyen a vajdasági, felvidéki, erdélyi és magyar delegációk mellett a kárpátaljai magyar kisebbségeket Dolinai Zsuzsanna képviselte, az UNE Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának Magyar Történelem és Európai Integráció tanszékének előadótanára és a kar bázisán működő „CROSSROADS” Központ fiatal kutatója.

A fórum fő témája: A kisebbségek helyzete a humanitárius krízisben. A migránsáradat mellett szó esett a nemzeti kisebbségek helyzetét érintő kérdésekről is, melyben az EU álláspontja a következő volt: támogatja a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait, a jogegyenlőséget és ellenez bárminemű diszkriminációt, rasszizmust a kisebbségekkel szemben. Fő feladata volt a fórumnak, hogy javaslataival elősegítse a szolidaritást és jogegyenlőséget, hogy az államok ragaszkodjanak a nemzetközi jogi dokumentumokhoz, ennek betartása érdekében javaslatok születtek, miszerint jogvédő intézeteket és fórumokat kell létrehozni.

A kárpátaljai résztvevő kétperces angol nyelvű felszólalásában kitért arra, hogy a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait sérti az új oktatási törvénytervezet, amely nyelvében korlátozná őket. Megemlítette, hogy az Ukrán Alkotmánybíróság elkezdte tárgyalni az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvény alkotmányosságát is.

Forrás: http://kiszo.hhrf.org/

Kedvelés és feliratkozás:

Leave a Reply