Tudásbővítő erdélyi állomások

November első hétvégéjén az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának tanárai és diákjai a Bethlen Gábor Alap pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően tanulmányi és kulturális kiránduláson vehetett részt Erdélyben.

A tanulmányi út részleteiről Imre Gyula, a magyar kar matematika tanszékének adjunktusa számolt be a Kárpáti Igaz Szó című megyei lapnak:

– Öt kísérő tanár részvételével harmincnyolc, a kárpátaljai kultúráért felelős, felnövekvő tudósgenerációt képviselő diák számára szerveztük meg utazásunkat. Első állomásunk Szatmárnémetibe vezetett, ahol a római katolikus püspöki palotába és székesegyházba látogattunk el. Ezután Koltóba érkeztünk, ahol megcsodálhattuk a falu nevezetes kastélyát. A településen három alkalommal is megfordult Petőfi Sándor költő, egyben a mézesheteik színhelye is volt, és ott huszonnyolc új verssel gazdagította a magyar lírát.

Este érkeztünk meg Kolozsvárra, Erdély történelmi központjába. Másnap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári székhelyű karának 2013-ban átadott új épületébe látogattunk el, ahol Tonk Márton, az egyetem filozófia tanszékének docense, a Természettudományi és Művészeti Fakultás dékánja tartott nekünk előadást. Ezt követően érkeztünk meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetemre, ahol a magyar politika egyik legkiemelkedőbb alakjának, Széchenyi Istvánnak a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformjairól tartott konferencián vehettünk részt.

A délután folyamán megtekintettük a Bob utcai görög katolikus, a Farkas utcai református, és a Ferences templomot, illetve kolostort, a hídelvei (millenniumi) református, a Kétágú, a Szent Mihály, a szentpéteri és az unitárius templomot, az ortodox katedrálist, a Nagyboldogasszony ortodox templomot, valamint az Állattani, a Néprajzi és a Szépművészeti Múzeumot.

Ezentúl bejártuk még a botanikus kertet, a fellegvárat, a házsongárdi temetőt, a Mikó-kertet, megcsodáltuk a Karolina-oszlopot, a Mária-oszlopot, Márton Áron szobrát és a Mátyás király-emlékművet. Benéztünk az Állami Magyar Színházba, valamint Bocskai István, Bolyai János és Mátyás király szülőházába is. Időnkhöz mérten a város egyéb látványosságait is felkerestük.

A tartalmas nap végén a Bulgakov Irodalmi Kávéházban vacsoráztunk. Kirándulásunk záróakkordjaként a Kolozsvártól 32 km-re lévő Tordára „ugrottunk” át, ahol a város híres sóbányáját tekintettük meg, majd a Bánffy-kastélyban tettünk látogatást, amely a Bonchida nevű faluban található. A diákok nagyon élvezték az élménydús és tudásbővítő körutunkat, mindenkitől pozitív visszajelzést kaptunk.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Bethlen Gábor Alap támogatását, s reméljük, hogy a következő évben is támogatják hasonló programjainkat!

 

Kedvelés és feliratkozás: