UNE-diákok a „kulisszák” mögött

Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének (UMOTI) nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatói Magyarország Kijevi Nagykövetségén jártak. A tanulmányi kirándulás során a diákok a magas beosztású diplomaták hivatásával kapcsolatos tudnivalókon kívül számos érdekességet is megtudtak.

Az unikális lehetőség nem valósulhatott volna meg Pap László Csaba elsőbeosztott nagykövethelyettes nagylelkűsége nélkül. Az intézet igazgatója, dr. Spenik Sándor szoros kapcsolatot ápol a nagykövettel a magyar karon tett korábbi látogatása óta, így az Európai Integráció és Nemzeti Kisebbségek Központja – CROSSROADS által felvetett kirándulás ötlete azonnal támogatóra talált.

– Nagy öröm  számunkra, hogy tíz nemzetközi kapcsolatok szakirányon tanuló diákunk betekintést nyerhetett a kijevi Magyar Külképviselet működésébe – jegyzi meg a Crossroads vezetője, Dr. Kiss Éva professzor. – A térítésmentes, háromnapos tanulmányi út egy újabb állomása volt a központ által végzett tevékenységnek. A korábbi, diplomácia napjához kötődő beszélgetés az ungvári konzulátus munkatársaival jó alapot nyújtott a mostani kiránduláshoz.

A diákokat az intézet Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszékének két tanára, Belikánics László és Kulcsár Tímea kísérte el.

– A nagykövetség öt munkatársának tolmácsolásában rendkívül érdekes előadás sorozatot hallhattunk, amelyben rávilágítottak a tevékenységük részleteire – meséli Belikánics László, a Crossroads igazgatóhelyettese. – A magyar–ukrán bilaterális kapcsolatoktól a vízummentességen át a két ország katonai együttműködéséig minden szóba került. Jó érzés volt, hogy a szakmai részen túl nyitottan és közvetlenül álltak hozzánk a követség munkatársai, olyan érdekességeket is megtudtunk a hivatásról, amiről nem beszélnek mindennap. A diákok kérdéseire válaszolva megosztottak néhány élményt a missziójukról is, amelyeket különböző országokban végeztek. Ezzel azonban még nincs vége a gyakorlati tudás bővítésének, jövő szerdán a Nyíregyházi Egyetemen tesszük tiszteletünket.

A kis diákcsapat az ukrán főváros nagykövetségének külső-belső tanulmányozása után városnézésre indult.  Kostura Orsolya jókedvűen számolt be élményeiről:

– Nem hittem, hogy valaha eljutok ide – állítja a második évfolyamos lány. – Nagyon tetszett a kirándulás, főleg az, hogy ilyen kedvesen fogadtak minket. Szívesen munkába állnék egy nagykövetségen. Ha nem is követként – mivel felelősségteljes munka és hosszú út vezet odáig –, de mint munkatárs, aki részese ennek az egésznek. A nemzetközis diplomám megszerzése lesz az első lépcsőfok, hogy eljussak odáig – teszi hozzá nevetve.

Simon Rita

http://kiszo.hhrf.org

Kedvelés és feliratkozás: